Classificatie
Soort
Hyménoptères
Latijnse naam
Monomorium Pharaonis
Familie
Formicidae
Omschrijving
De faraomier kan de vorm aannemen van een werkster, koningin of mannetje. De werksters zijn 1,5, tot 2 mm lang, hebben een donker achterlijf en zijn bruingeel van kleur. De koninginnen kunnen 3,6 tot 5 mm lang worden en zijn te herkennen aan hun donkere rode kleur. De mannetjes zijn zwart van kleur. In tegenstelling tot de werksters, hebben de mannetjes vleugels. Deze gebruiken ze echter niet om te vliegen.
Gedrag
faraomieren zijn sociale insecten die in koloniën leven. In één kolonie kunnen meerdere koninginnen aanwezig zijn. Omdat faraomieren erg klein zijn en in grote koloniën leven, kunnen deze insecten in sommige gebieden een grote plaag vormen. Faraomieren kunnen, in tegenstelling tot de meeste mierensoorten, samen met andere koloniën leven omdat ze geen herkenning hebben van nestgenoten.
Leefomgeving
De faraomier komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden, maar is door handel over een groot deel van de wereld verspreid. Dit insect voedt zich onder andere met vlees, kaas, vet, suiker, honing, jam en chocolade en is dus regelmatig in de keuken te vinden. Maar ook in ziekenhuizen kan de faraomier voor veel overlast zorgen, omdat het in elektronische apparatuur klimt en van open wonden kan eten.
Risico's van de faraomier
De faraomier kan een gevaar vormen voor de gezondheid. Vooral in ziekenhuizen vormt het een groot risico, omdat het zich met bloed kan voeden en van open wonden kan eten. Ook voedt het zich met vloeistoffen voor intraveneuze voeding. Verder kan het insect kleding en wasgoed besmetten, ziektes overbrengen en bijten.
Behandeling van de faraomier
De faraomier kan alleen met professionele bestrijdingsmiddelen worden bestreden. De faraomier kan worden bestreden met Maxforce Quantum en Solfac EW 050.