Kleine Graanboorder

Print page
Lesser Grain Borer

Classificatie

Soort
Voorraadaantastend insect

Latijnse naam
Rhyzopertha Dominica

Familie
Bostrichidae

Omschrijving

De kleine graanboorder is 2,3 tot 3 mm lang en heeft een lang, cilindervormig lichaam. Zijn lichaam is donker roodbruin tot zwart van kleur. Zijn kop en het achterlijf vertonen rijen met kleine inkepingen. De voelsprieten van de kleine graanboorder eindigen in drie grotere segmenten die de vorm hebben van een knots. 

Gedrag

De graanboorder is een ernstige aantaster van granen. Hij wordt vaak aangetroffen in verschillende soorten plantaardige materialen in graan, waaronder tarwe, gerst, mais, rijst, gierst, sorghum, gedroogde aardappelen, gedroogde kruiden en biscuits. Het vrouwtje legt één of meerdere eitjes op de buitenkant van het graan, waarna het eitje zich ontwikkelt in de uitgeholde kern van het graan. Een infestatie graanboorders is te herkennen aan een zoete, onaangename en muffe geur.

Leefomgeving

De kleine graanboorder komt van oorsprong uit Zuid-Amerika, maar is tegenwoordig in meerdere warmere landen te vinden. Hij is niet goed bestand tegen de kou en kan zich niet ontwikkelingen bij temperaturen lager dan 23 graden. Een infestatie komt vooral voor in graanopslagplaatsen, waaronder scheepsruimen, meelfabrieken en voerautomaten van dieren. Verder wordt de kleine graanboorder ook regelmatig gevonden in hout en boeken.

Risico's van de kleine graanboorder

De kleine graanboorder vormt vooral een risico voor opgeslagen graan. Het is een primaire aantaster van graan en kan graan kwetsbaar maken voor aanvallen door secundaire aantasters.

Kleine graanboorder bestrijden

De kleine graanboorder kan worden bestreden met K-Obiol ULV6, een insecticide voor de behandeling van opgeslagen graan.

Biscuit Beetle

Broodkever

De broodkever legt zijn eitjes op een voedselbron en zodra...

Lees meer
Carpet Beetle

Tapijtkever

De gewone tapijtkever is bruin of zwart en gespikkeld met...

Lees meer

De Meelmot

Lees meer

Graanklander

Lees meer