Soortengroep: Bedwants en vlo
Latijnse naam: Cimex lectularius
Familie: Cimicidae
Beschrijving:
Volwassen exemplaren zijn 5 mm lang maar kunnen 3-6 keer in omvang toenemen na een bloedmaal. Ze zijn bruinrood van kleur en worden paars van kleur na het voeden. Ze hebben een goed ontwikkelde voelspriet met klauwvoeten waarmee ze beter op ruwe oppervlakken kunnen klimmen dan op gladde oppervlakken.
Gedrag:
Bedwantsen zijn bloedzuigers, ze voeden zich uitsluitend met het bloed van mensen en warmbloedige dieren. Sommige bloedzuigende insecten zoals de duivenwants (Cimex columbarius) infesteren vogelnesten en de verblijfplaats van vleermuizen.
Bedwantsen bijten in de blootliggende huid van de gastheer. Daarom geven ze in plaats van aan dieren met een vacht de voorkeur aan mensen. Ze zijn experts in het verstoppen, waardoor het moeilijk is om elk insect op te sporen. Ze zijn ongelofelijk geduldig. Ze kunnen tot een jaar wachten om de perfecte gastheer te vinden voor een bloedmaal.
Bedwantsen voeden zich gedurende 5-10 minuten met het bloed van een gastheer. Ze injecteren speeksel dat verdovende en stollingsremmende eigenschappen bezit om het stollen tegen te gaan, waarmee ze de bloedstroom vergroten en zorgen dat de gastheer de beet niet voelt.
Gebied:
Worden over de gehele wereld gevonden waar mensen leven.
Habitat:
Bedwantsen reizen door mee te liften met hun gastheer; in tegenstelling tot hun naam, zijn ze op meer plekken te vinden dan in de slaapkamer. Ze komen het huis binnen in koffers, tassen, tweedehands meubelen of wasgoed en reizen om de geschikte gastheer te vinden.
Risico's:
Bedwantsen zijn weliswaar geen ziekteoverbrengers maar het zijn lastige beesten als ze bijten. Voor sommige mensen kunnen de beten allergische reacties en secundaire infecties veroorzaken door overmatig krabben op en rond de bijtplek.
Ze zijn zo klein dat het moeilijk is om een infestatie te ontdekken en het is lastig om ze volledig uit te roeien.
Deze insectenpopulatie groeit snel en ze kunnen beddengoed en gordijn- en bekledingstoffen bevlekken met hun ontlasting.