Het productontwikkelingsproces in kaart: van concept tot registratie

Print page
Productontwikkeling
Voordat een insecticide geregistreerd kan worden, gaat hier een heel proces aan vooraf. Zo moeten er verschillende onderzoeken worden uitgevoerd in het laboratorium, moet er met verschillende formuleringen worden getest en worden gebruikers van de insecticiden gevraagd deze te testen. Zo kan het uiteindelijk ruim vijf tot zes jaar duren voordat een insecticide kan worden geregistreerd. Wij vroegen Volker Gutsmann, Product Development Manager voor insecticiden en biociden, hoe dit proces werkt.

Aanleiding tot het ontwikkelingsproces

Elk ontwikkelingsproces gaat op een andere manier van start. Hoe het onderzoeksproces verloopt is afhankelijk van of het om een nieuw of bestaand bestrijdingsmiddel gaat: ‘’We zijn continu bezig met onderzoek naar nieuwe chemicaliën en moleculen. Soms kan het zijn dat uit deze onderzoeken een compleet nieuw product vloeit.’’. Maar ook de input van onze gebruikers is belangrijk bij ontwikkelen van nieuwe of bestaande bestrijdingsmiddelen. Zij weten immers het beste wat er nodig is om de producten te verbeteren.

Verschillende soorten ontwikkelingsprocessen

Aan de hand van de doelstelling of aanleiding van het onderzoek, wordt bepaald welke stappen moeten worden genomen om het product te kunnen registreren. Voordat een compleet nieuw bestrijdingsmiddel, waarin ‘nieuwe’ of niet eerder gebruikte bestandsdelen worden verwerkt, kan worden geregistreerd, moeten ruim negen verschillende soorten onderzoeken worden uitgevoerd. Dit neemt in totaal ongeveer vijf tot zes jaar in beslag. Voor bestaande producten is minder onderzoek nodig, omdat de actieve bestandsdelen vaak al zijn goedgekeurd en er enkel wat aanpassingen aan de samenstelling nodig zijn. Dan neemt het proces ongeveer 2 tot 3 jaar in beslag.

5 tot 6 jaar onderzoek voor nieuwe bestrijdingsmiddelen

Wanneer een compleet nieuw bestrijdingsmiddel wordt ontwikkeld, moet het team helemaal vanaf het begin starten: ‘’We beginnen in het lab, waar we onderzoek doen naar chemicaliën, moleculen en de insecten. Daarna onderzoeken we welk resultaat het product moet opleveren en doen we onderzoek naar geschikte dosis.’’ Al deze onderzoeken worden in het laboratorium uitgevoerd en nemen de meeste tijd in beslag. Als deze onderzoeken volledig zijn afgerond, wordt onderzocht en getest welke formuleringen mogelijk zijn, zodat er uiteindelijk een werkend product van kan worden gemaakt. Hierna kunnen de ‘registration trials’’ plaatsvinden: ‘’De registration trials worden uitgevoerd om te kijken of het uiteindelijke product voldoet aan de wet- en regelgeving rondom bestrijdingsmiddelen.’’ Eén van de laatste onderdelen van het ontwikkelingsproces voor een nieuw bestrijdingsmiddel, zijn de tests die door de uiteindelijke gebruikers worden uitgevoerd: ‘’De gebruikers kunnen uiteindelijk het beste vertellen wat er nog aan het product ontbreekt.’’ Om te kunnen garanderen dat het product het gewenste resultaat levert, is het belangrijk dat deze tests in verschillende regio’s en in verschillende omstandigheden worden uitgevoerd.

De toepassing van Lifecycle Management voor de verbetering van bestaande bestrijdingsmiddelen

Door middel van Lifecycle Management wordt onderzocht of bestaande bestrijdingsmiddelen nog voldoen aan de regelgeving en wensen en behoeften van gebruikers. Als de formulering bijvoorbeeld in bepaalde omstandigheden niet meer goed werkt, dan moet deze aangepast worden. Dit doen we voornamelijk middels praktijkonderzoek: ‘’Als we de formulering van het middel aanpassen en het actieve bestandsdeel op een andere manier gaan benutten, moeten we praktijkonderzoeken in het lab uitvoeren en het product door verschillende gebruikers en in verschillende regio’s laten testen.’’ Dit proces neemt ongeveer 2 tot 3 jaar in beslag.

Er is altijd ruimte voor verbetering

Ook een product dat al jarenlang effectief wordt ingezet, kan altijd worden verbeterd. De huidige regelgeving op het gebied van bestrijdingsmiddelen en insecticiden speelt hierbij een grote rol:. ‘’Onze producten worden continu geüpdatet zodat ze voldoen aan de huidige wet- en regelgeving. Als we een product opnieuw willen laten registeren, moet immers veel data worden verzameld om te kunnen garanderen dat het product nog steeds het gewenste resultaat levert en tegelijkertijd niet schadelijk zal zijn voor mens en milieu.’’ Meer weten over onze werkzaamheden en wat er achter de schermen allemaal gebeurt? Houd dan onze blogpagina in de gaten!